Vroeger & nu

In een vluchtige terugblik herlees ik al mijn schrijfsels hier op sugarandisck nog eens opnieuw, en ik bemerk me dat ik al aan mijn achttiende blogpost zit. Verder bemerk ik me nog meer dat er in mijn artikelen toch vaak wordt terug geblikt naar het verleden. Een verleden waarin ik destijds maar moeilijk mijn diabetes kon aanvaarden. Toch zal er nooit een zwart-wit contrast bestaan tussen wat er vroeger slecht ging, en met wat er nu goed gaat. Nu heb ik namelijk ook nog altijd dextro-containers vol met hypo’s, en overlopende watertonnen aan hypers. Nu is mijn bloedsuikerspiegel ook nog altijd een achtbaan die niet aan de veiligheidsnormen voldoet, doordat er gewoon geen stopknop aan zit. Nu vind ik diabetes nog altijd even messed up als toen het bij me werd gediagnosticeerd. Misschien nu stiekem zelfs nog een beetje meer als toen.

www.sugarandsick.com32

Het is alleen, nu heeft mijn emotionele rugzak van XL-formaat wel ergens de draagkracht gevonden om ermee te kunnen omgaan. Vergeleken met mijn andere rugzak om alles van diabetesgerief in heen- en weer te sleuren, staat die draagkracht wel vaak letterlijk op scheuren. Dextro’s, katheters, het inbrengstuk voor katheters, reservoirs, ampullen en pennen met insuline, meetgerief, capri-sunnen, naalden,…. en ga zo dus maar voort. Gaan, gaan, blijven gaan, en het liefst van al nog met een extra hypo-oplossende banaan. Maar misschien ligt het er verder ook gewoon aan dat mijn anders wel erg kwalitatieve rugzak van de Decathlon, maar een massa bevat van 22 liter.

Door dan zo af en toe eens terug te koppelen van het heden naar het verleden, biedt dit me toch een zekere houvast. Vandaar dat recent nog maar alle toepasbare artikelen hieromtrent, onder de tag “vroeger en nu” werd geplaatst. Er is namelijk geen verleden zonder het heden, alsook omgekeerd geen heden moest er niet eerst een verleden zijn geweest. Dat duidt het vaag contrast tussen deze 2 begrippen nog maar eens aan. Het duidt zelfs nog meer aan dat ik toch maar al te goed weet van waar ik kom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk weet alleen soms nog niet zo goed naar waar het verder moet. Ik denk dat je met diabetes zijn impulsieve richtingaanwijzer het nooit echt duidelijk zal weten naar waar. Welke richting het dan ook uitgaat, het zal altijd moeilijk blijven. Er is dan ook maar een dunne grens tussen ik die me vroeger bewust geen insuline spoot, en ik die nu onbewust eens een maaltijdbolus vergeet. Gelukkig is de grens er nu wel. Daarvoor heb ik met mijn rugzak van XL-formaat anders al te veel kilometers voor afgelegd. Maar de afstand van die kilometers bewaar ik wellicht wel eens voor een andere keer. Wie weet misschien wel zoniet voor een negentiende blogpost…

 

Een gedachte over “Vroeger & nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.